Translate

divendres, 14 de gener de 2011

PARAULES A FELIX ORBE DE DAVID MADUEÑO I JORDI LLAVINA

"...I malgrat les impossibilitats, les frustracions i les constatacions que arrossega Felix orbe, cadascuna de les seves pàgines i cadascun dels seus versos no té cap mena de desperdici. Potser en Jordi Valls hagi arribat a l’excel·lència de la seva poesia a través de la negació constant, però l’existència d’un llibre tan profund i corprenedor com aquest el redimeix, i fins i tot m’atreveixo a dir que no invalida el discurs expressat, ans al contrari. Si fem cas del gran Màrius Sampere, a qui cita a l’inici del poemari, i n’extrapolem les seves paraules el poeta és un ésser paradoxal per definició: “Jo mateix em bato dintre d’un llibre i exposo una mena d’explosió total perquè cadascú triï el coet que més li agradi”. I citant un altre referent d’excel·lència d’en Valls, en Feliu Formosa, “acabo de passar per un text a través del qual vull afirmar-me / en l’actitud antipoètica que persegueixo gairebé amb ràbia”. O, dit d’una altra manera, la poesia és l’art de no poder-se acomplir, la necessitat del poeta de buscar-se sense trobar-se, el cercle d’Ouroboros, o “felix orbe” si ens posem sarcàstics".

Fragment de la critica al llibre de David Madueño

La resta de l'article:

"Cada peça de Felix orbe ens sorprèn amb un pretext nou, i Valls i du a l'extrem allò que Eliot va anomenar "la impersonalitat" de la veu poètica. Hi ha poetes que sembla que escriguin sempre el mateix poema. Valls, no. Fa la impressió de saber molt bé que ha de dir, però sempre ens ho diu de maneres diferents. El to és narratiu; el poema ens presenta una història, a la qual el poeta treu punta (simbòlica o metafòrica) al final. Llegiu, posem per cas, El caçador de coloms. O el poema dels dos mosquits en el trànsit entre dos cossos. Són textos que creen un microcosmos. El punt de vista, llavors, opera com un zoom. El domino, les cartes o els escacs: tots aquests jocs serveixen per elaborar disquisicions sobre la naturalesa humana. En La perla, hi ha una magnífica analogia amb el món marí i, en els dos últims versos, una rúbrica sobre el cansament de viure..."

Fragment de la crítica al llibre de Jordi Llavina

Diari "El Mundo" secció "Tendències", dijous 13 de Gener de 2011

El meu agraïment a totes dues crítiques i als lectors que van donant sentit al llibre. La presentacó de "Felix orbe" serà el 9 de Febrer a la llibreria Catalònia, la propera setmana facilitaré més informació.

1 comentari:

  1. Doncs aquestes dues crítiques són una bona manera de començar l'any 2011. I a més, convida als i lectores a llegir aquest llibre tan interessant i original.

    ResponElimina